Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΣΤΟ ΦΑΡΟ της Ευρυδίκης Αμανατίδου

Πηγαίνοντας στην Θεσσαλονίκη πριν λίγες μέρες, είχα στο μυαλό μου όταν γυρίσω να κάνω μια ανάρτηση για τις εντυπώσεις μου από τις εκθέσεις βιβλίου όπου είχα τη χαρά να παρευρεθώ. Τελικά όμως, αποφάσισα να κάνω κάτι σχετικό αργότερα και τώρα να σας μιλήσω για ένα βιβλίο που με συντρόφευσε στο ταξίδι προς τη νύμφη του Θερμαϊκού και με συνεπήρε.

Πρόκειται για το μυθιστόρημα "Ο φύλακας στο φάρο" της Ευρυδίκης Αμανατίδου, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

Η Ελένα, μια νεαρή εκτιμήτρια κοσμημάτων, Ελβετίδα με ελληνικές ρίζες και ταμπεραμέντο, φθάνει στην Ήπειρο για να εκπληρώσει την τελευταία επιθυμία της νεκρής μητέρας της. Ταυτόχρονα, αποδέχεται την πρόκληση μιας πάμπλουτης αριστοκράτισσας να αναζητήσει έναν πολύτιμο παλιό σφραγιδόλιθο, κειμήλιο της οικογένειάς της, που χάθηκε στην Ήπειρο λίγο πριν το ξέσπασμα του ελληνοϊταλικού πολέμου.

Η μοίρα επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις για την Ελένα σε αυτό της το ταξίδι. Έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για τη ζωή να διορθώσει αδικίες, να τιμωρήσει για τα εγκλήματά τους ανθρώπους που θεωρούνταν άτρωτοι και να ξανασμίξει μονοπάτια που κάποτε χωρίστηκαν άδικα και με πολύ πόνο. Το πανάκριβο δαχτυλίδι με τον σφραγιδόλιθο θα περάσει σε δεύτερη μοίρα, καθώς η Ελένα κουβαλάει μαζί της -χωρίς να το ξέρει- τον "σφραγιδόλιθο" της δικής της ζωής, ένα παλιό βιβλίο της μητέρας της με βότανα και γιατροσόφια που, όπως και το δαχτυλίδι, περνάει από γενιά σε γενιά.

Περισσότερα δε θέλω να σας πω γιατί θα αποκαλυφθούν κομμάτια της ιστορίας του βιβλίου που τόσο περίτεχνα έχει πλέξει η Ευρυδίκη, οπότε ας δούμε τι μας δίνει το ίδιο το βιβλίο στο οπισθόφυλλό του:

"Αρχές καλοκαιριού, κάποια χιλιόμετρα μακριά από το πολύβουο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Ο φάρος δεσπόζει αδιάφορος στα ανθρώπινα δράματα, ανεπηρέαστος από ένα τραγικό έγκλημα. Υπομένει απλώς τη φθορά του χρόνου ή περιμένει την επιστροφή του φύλακά του; Τρεις εβδομάδες γεμάτες πάθη και μυστήριο, καθώς αλλεπάλληλα μυστικά έρχονται στην επιφάνεια και τέσσερις οικογένειες οδηγούνται σε μια θανάσιμη σύγκρουση. Ποιος είναι τελικά ο θύτης και ποιο το θύμα; Τα γεγονότα διαδέχονται καταιγιστικά το ένα το άλλο και η Ελένα αναρωτιέται αν το στοίχημα που έβαλε ήταν τελικά με τον ίδιο το διάβολο."

Συναρπαστικό, καλογραμμένο και με ανατροπές στην πλοκή που μεγαλώνουν και ανανεώνουν την αγωνία για τη συνέχεια, ο "Φύλακας στο φάρο" είναι ένα μυθιστόρημα που, δίχως υπερβολή, δεν θα σας αφήσει να το αφήσετε από τα χέρια σας - όπως συνέβη και με μένα. Η Ευρυδίκη Αμανατίδου μπλέκει το παρελθόν με το παρόν διαφορετικών φαινομενικά ανθρώπων, με φόντο την ανθρωπογεωγραφία της Θεσπρωτίας και επιτυχημένες πινελιές γεγονότων από την ιστορία.

Κλείνοντας, ας δούμε λίγα πράγματα για την συγγραφέα. Η Ευρυδίκη Αμανατίδου γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και ζει. Σπούδασε στη Νομική Σχολή και έχει ασχοληθεί μεταξύ άλλων με μεταφράσεις και την συγγραφή παιδικών θεατρικών. Έχει βραβευτεί από το Υπουργείο Πολιτισμού για το θεατρικό της έργο "Ένα καπέλο για τον καθηγητή" και έχει λάβει τιμητική διάκριση στον Λασκαρίδειο διαγωνισμό διηγήματος. Το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο "Στη Μεσόγειο κολυμπούν παράξενοι Θεοί" κυκλοφόρησε το 2006 από τις εκδόσεις Βασιλείου, για να ακολουθήσουν κατόπιν στις εκδόσεις Μίνωας τα μυθιστορήματα "Σιωπηλή πέτρα" (2007), "Η ακριβή ανάσα του νερού" (2009) και "Ο φύλακας στο φάρο" (2011).

Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

  1. Μέσα από την καρδιά μου σε ευχαριστώ, Δημήτρη! Ούτε εγώ δε θα μπορούσα να το παρουσιάσω με τόση ευστοχία! Η φιλία μας είναι τιμή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να είσαι πάντα καλά Ευρυδίκη! Εύχομαι κάθε καλό στο όμορφο βιβλίο σου και να το αγαπήσει πολύς κόσμος! Τώρα ανυπομονώ να γνωρίσω και τα προηγούμενά σου. Ειδικά η "Σιωπηλή πέτρα"... κάτι πολύ ενδιαφέρον μυρίζομαι εκεί...χεχεχε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόσο μα πόσο χαίρομαι να διαβάζω τέτοιες απόψεις για συγγραφείς που δεν ανήκουν σε "μεγάλους" εκδοτικούς οίκους.Ας ευχηθώ κάθε καλό στην Ευρυδίκη, που θα φροντίσω να την γνωρίσω μέσα από το έργο της.Μπράβο και σένα Δημήτρη για τούτη την ανάρτησή σου.Να μαθαίνουμε επιτέλους πως υπάρχουν πολλές πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Μαρία! Κάθε επιτυχία εύχομαι και σε εσένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έτσι είναι Μαρία, το ξέρεις κι εσύ καλά, σε εκδοτικούς οίκους που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε "μικρούς" βρίσκονται καλά κρυμμένα λογοτεχνικά διαμαντάκια. Η Ευρυδίκη είναι ένα από αυτά (και λέω η Ευρυδίκη αντί για το βιβλίο της γιατί είναι και η ίδια ένα διαμάντι, εκτός από το βιβλίο της). Σ' ευχαριστώ πολύ Μαρία μου για το σχόλιο, πρόλαβε και σε ευχαρίστησε και η Ευρυδίκη...χεχεχε! Καλή εβδομάδα να έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μ'αρέσει πολύ η υπόθεση του βιβλίου και με τον τρόπο που μας το παρουσίασες με κάνεις να το βάλω στη λίστα μου ! Για να λες εσύ ότι το τελείωσες σε μια μέρα , καταλαβαίνω :)

    Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να το αναζητήσεις οπωσδήποτε Κατερίνα, θα σε συναρπάσει σίγουρα (ξέρω τι λεω...χεχεχε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή